четвъртък, 24 септември 2015 г.

Вечно Знание и Блаженство (Satchidānanda Vigraha)

Древните ведически писания описват Бога като "Sat-Cid-Ananda-Vigraha" (Сат Чит Ананда Виграха ) - Абсолютна Вечна Личностна Форма, изпълнена със Съвършено Знание и Блажество.

А човешката душа, "джива" ("джив": жив съм, живея, съм, съществувам) като частица от Бога, притежаваща по природа (в духовния свят) същите качества на личност, изпълнена с вечно знание и блаженство, но в много по-ограничена степен (Абсолюта е качество само на Бога).

Из "Очерци на ведическата литература"

Дотук с теорията, следва кратка практика от реалното битие ;-)


Преди 2 месеца намерих заключено сърце. Върху решетка от клетки. Над немска магистрала, по която всеки прелита без ограничение и с бясна скорост, запленен от личните си цели, мотиви и посока. 

Преди 2 месеца открих своето заключено сърце. Макар да бях отворил някои клетки, множество други врати оставаха заключени.  

Любовта от-ключ-ва всички заключени врати!   От-ключ-и   не-от-ключ-ваемото!

Ако те поканят, като най-скъп гост, в дома на любима или любим и те настанят в коридора, вместо да споделите заедно уютната гостоприемна и слънчева дневна, струва ми се гостът, в твое лице, приятелю, ще остане за кратко от любезност и ще изчака много време, докато почука отново на любимата врата.

Ако поканиш Бог да се завърне в твоето сърце, но поставиш решетка от заключени врати пред най-скъпоценните ти притежания, които искаш да запазиш открити само за себе си - как би се почувствал Всевишният, Всевиждащ Бог? Почувствай от Неговото Сърце, ти също си личност, приятелю - душа, притежаваща същите личностни качества, макар и в крайно по-ограничена степен (ако не вярваш за степента - опитай да създадеш нещо мъничко, една кучешка колибка дори, за да се убедиш, че не на всеки ще се отдаде да създаде целия свят).






Любовта носи удовлетворение в живота! 
Какво би направил, за да получиш удовлетворение в края на днешния ден?
Удовлетворението, че си...
...обичал твоята най-любима/твоя най-любим (приятел, дете, родител, "половинка" или цяла "единица") във всеки един миг от краткия ден;
...се събудил с нейния/неговия лик в очите; нейното/неговото име на устата; нейните/неговите слова в ушите; нейната/неговата обич в сърцето;
...споделил своята вкусна закуска, подредена с обич в ранно, златно утро ("Утрото е по-мъдро от вечерта" на немски звучи: "Morgenstund hat Gold im Mund" = "Утринният час е изпълнен със Злато);
...споменавал нейното/неговото име с усмивка на уста и блясък в очите във всяка една свободна секунда;
 ...отделил минута в молитва за твоята най-обичана/твоя най-обичан;
...бил винаги до твоята най-любим/твоя най-любим, проявявайки търпение, ентусиазъм и безкористност, когато тя/той е имал нужда от твоя дума, мил жест, усмивка или подкрепа;
...бил откровен до върха на Истината заедно с твоята най-любима/твоя най-любим;
...пропътувал хиляди километри, само за да застанеш лице в лице с твоята най-любима/твоя най-любим;
...на път да заспиш, пожелавайки най-чистия и най-светъл сън на твоята най-обичана/твоя най-обичан...



Два световноизвестни филма, онагледяващи за широка публика разликата между душата и тялото и съществуването на паралелен свят, макар и представени във филмов, ограничен "калъп"

Удовлетворението, че си...
...застанал гордо до своята любима/своя любим в най-продължителната война - Пътят към Свободата и Заедността, в Името на Любовта!

Текстът свършва, но процесът е Безкраен, съкроен и съшит от вечността на любовта към твоята най-обичана/твоя най-обичан! 
 

Божествената Двойка Шри Шри Радха-Кришна

Всеки един от нас, някога някъде е обичал някого другиго и познава това чувство!

Всеки един от нас, Тук и Сега, копнее да обича някого другиго, за да си припомни това чувство или да продължи да го изпитва вечно, ако в момента е "влюбен до уши"!

Aко любиш чистосърдечно и с усмивка на уста, Oбичта към Личността на Бога би ли билa различна в сърцевина от обичта към личността на твоята най-обичана/твоя най-обичан? Любовта към Бога e ключът към Вечността!



Би ли поканил някого в своята най-безценна обител, приятелю, ако той е лишен от обич към теб? Би ли споделил с него целия своя цял свят, приятелю? Всеки миг, всяко камъче, всеки дъх? А своето сърце???



Би ли ни поканил Бог в Своята Вечна Обител, приятелю, ако Любовта към Бога заключена е надълбоко в нашето сърце? 

Почувствай от Неговото Сърце, ти също си личност приятелю, душа, притежаваща същите личностни качества, макар и в крайно по-ограничена степен!



Всеки един от нас, Там и Отвъд, е обичал Бога! И всеки един от нас, някога някъде, по един или друг начин ще намери отново Пътя към Бога и ще от-Ключ-и заключената Любов, скрита в собственото сърце!


Любовта към Бога e ключът към Вечността!

Заветът на Иисусовия Баща, Христа, самият Бог, Параклис "Св. Троица", Странджа, 2014г.
"Заповядвам ви да се обичате един друг" - Исха Христа като Учител по Пътя на Любовта.



Днес, по време на хладната немска есен, до мен в тревата лежи колелото със златисто тяло - "Гауранга" (Гаура: бяло/златисто + Анга: тяло). Под порива на топлите златисти лъчи от светлината на залеза зад мен, металният блясък на "Златното тяло" се е разтопил (преносно разбира се), отразявайки и сливайки се със сиянието на светлите лъчи. Отразеното сияние на Божествената Личност!

Водопадът на блаженството е изтъкан от златни нишки! Когато сърцето от любовта се разтопи - с лекота душата в златото ще се потопи!


Дерзай, приятелю, дерзайте най-обични, ще дерзаем заедно... Който търси - намира!

24.09.2015г.



Посвещава се на хората, които последователно и в разбъркан ред ми показват смисъла на вечността, знанието и блаженството и Личността на Бога! Преживяни чрез Любовта!

Сат Чит Ананда Виграха (Satchidānanda Vigraha)!