неделя, 1 ноември 2015 г.

Не убивай! / Thou shalt not kill!

БГ:


Библия, Битие, Глава 1


29 И Бог каза: Ето, давам ви всяка трева, която дава семе, която е по лицето на цялата земя, и всяко дърво, което има в себе си плод на дърво, което дава семе: те ще ви бъдат за храна.

30 А на всичките земни животни, на всичките небесни птици и на всичко, което пълзи по земята, в което има жива душа, давам всяка зелена трева за храна. И стана така.



Библия, Изход 20, 2-17

[20:13] Не убивай.



Библия, Пета Книга Моисеева - Второзаконие 5, 7-22

[5:17] Не убивай.



Публикацията е апел към всеки разумен и мислещ човек за устойчива позиция и сериозно отношение към вегетарианския начин на хранене (изключващ месо, риба, яйца, препоръчително без гъби и др.) и запазване живота на всяко живо съществo. Вегетарианството води единствено до здравословни, социални, екологични и духовни предимства. Очевидно Бог е разумен във всички Свои проявления и на ясен език, освен и в по-древни писания, и в Библията е изказал отношението Си към убийството на животни, а именно:

- Не убивай!*
- Използвай растителна храна! (обобщено)
- Животните имат душа! (обобщено)


Душата съществува във всички живи същества. Насилието поражда насилие. Всичко се връща. Отсейте истината, без значение личните коментари на фалшиви "авторитети" и наставници. Въпрос на здрав разум.

Приятели, следващи Библията**: Бог не съществува само, когато имаме нужда от здраве или нови придобивки. Бог съществува във всяко наше дело и ни е предложил разумни средства да прогресираме в живота. Средства, които да следваме.
Приятели, следващи писания и начин на живот утвърждаващ ахимса (ненасилие): приветствам ви.
Приятели, нищо неследващи: не живейте в заблуда, всеки човек следва в делата си определен модел на поведение, макар и да го отрича, твърдейки че е открил "топлата вода". Потърсете подходяща концепция и наставници.

В заключение ви черпя с вкусна виртуална "Храна за размисъл" , лично производство :-)
Оставете себичните страховете и проявете здрав разум!



*Ако така наречената заповед се отнасяше само за хора, то тогава тя щеше да гласи: "Не убивай ближния ти", както гласи друга заповед, а именно: "Не пожелавай нищо, което е на ближния ти". Тя се отнася до "ближния", защото по-висшата и разумна позиция на човека предполага, че той не изпитва интерес към калта, в която гази прасето, заело по-нисша позиция (макар и еднакво в същността). Ала настоящите действия определят последващото битие. Всичко се връща. Въпрос на здрав разум.

**Отварям скоба, че не следвам Библията по ред причини, но и приемам голяма част от съдържанието, което познавам.



EN: To be translated