четвъртък, 23 май 2019 г.

Майапур в моето сърце!



Майапур в моето сърце...

Щастието по време на първото ни пътуване до Майапур през пролетта на 2017 г. се появи е сърцето ми в последните дни на престой в Святото Място - едно от най-святите места на земята и както е предречено от ваишнава светеца Бхактивинода Тхакура: духовен център и град, който ще процъфрява с всеки изминал ден.



Слушах за славата на Майапур още преди много години - от баща ми научих, че е духовен център, който е много скрит и за дълъг период от време дори не е бил отбелязан на картата. В действителност, джунглите са скривали за дълго местата за поклонение, свързани с личността на Шри Чайтаня - светецът от средновековието, почитан и като „златният аватар” на Бога.

Постепенно срещах личности, които ми разказваха за Майапур и разбрах, че Майапур наистина съществува и на земята има други хора, които са чували за съществуването му. Живеейки в Германия, желанието за пътуване се пробуди и поканата не закъсня.


Щастието, че съм в страната, за която от години мечтая, ме отнесе в сън в таксито по пътя от Калкута до Майапур и отваряйки очи, видях облаците обагрени в топли цветове, разстилащи се над величествената конструкция на куполите на Храма на Ведическия Планетариум. Един от най-големите храмове в света и перла в короната на ИСКОН Майапур - храм, в който стотици хиляди, вероятно дори и милиони вбъдеще, ще следват практиката на киртан, оставена на света от Шри Чайтаня Махапрабху преди повече от 500 години. Киртан - съвместното възпяване на мантри, съставени от Святите Имена на Бога - е практика, достъпна за всеки, без значение от пол, възраст, етнос, социална и духовна принадлежност - практика, оставена от светците и Бога като единствения бърз път към себереализация в желязната епоха наречена Кали Юга, в която живеем. Практика, която е сърцето на Бхакти Йога - йогата на любовта и предаността - и метод да разтопим желязните си сърца в златото на Любовта. Любов към Личността на Бога, намиращ се и във всичките ни сърца. Злато!


Сутрешна разходка с молитва на уста и броеница в ръка, сред всички ваишнави, населяващи Святото Място - монасите облечени в шафран, движещи се на малки групи; семейните с деца, живеещи в хармонични взаимоотношения; санниасите - светците напълно отречени от света, носещи единственото си "притежание" - "данда", съставена от три бамбукони пръта, символизиращи, че личността е отдала своите тяло, ум и думи единствено във възхвала на Бога...  дърветата дори, и мравките и мушиците, които тук също са чисти души и преродени светци.


Злато! Изгревът на яркия златен диск, подаващ се над небосклона, под съпровода на феерия от песни на птици, удари на храмови звънци и камбанки и радостните напеви на мантри в ранните зори. Молитвени флагчета украсяват храмовете, в чиито градини цъфтят прелестни цветя, а в езерата се издигат многоцветни чисти лотоси над мътните води, досущ като светци, оставащи неповлияни от света и тленността, макар намиращи се в временни тела. Казва се, че душата на светците е кокосов орех, напълно отделен от външната, телесна обвивка, макар и в нея... Изгревът обагря флагчетата в злато, обагря в злато и нашите сърца...

 
Златният Аватар - инкарнация на Върховната Божествена Личност - Шри Чайтаня Махапрабху играе ролята на съвършен преданоотдаден на Бога, Ваишнава - Бхакти-Йоги, слуга на Личността на Бога наричана Кришна, Всепривличащият или Вишну, Всевишният. Появява се в Майапур, Навадвип и се прочува като учен и светец още в ранна детска възраст и прекарва втората половина от своя живот между 24 и 48 години в град Джаганнатха Пури в живот в пълно отречение - в роля на монах "санниаси", потопен изцяло в духовна практика и изгубил напълно връзка с фалша на светските дела. Шри Чайтаня танцува в екстаз, възпявайки величието на Бога чрез Харе Кришна Маха Мантра: Харе Кришна Харе Кришна Кришна Кришна Харе Харе Харе Рама Харе Рама Рама Рама Харе Харе (букв. превод: "О, енергия на Бога, о Върховна Божествена Личност, моля ви ангажирайте ме в служене с любов и преданост") под въпровода като мелодични киртани с танцьори, певци и музиканти свирещи на различни традиционни инструменти като напр. каратали, мриданги, хармониуми, гонгове. Оставя заедно с практиката на киртана и красива поема в осемстишие - молитва и наставление за съвършенство в живота, озаглавена Шри Шикшастакам (букв. превод: „Наставление в 8 стиха”), която е пресъздадена в красиво изпълнение дори от хор „Космическите Гласове на България” с диригент г-жа Ваня Монева.


По коритото на Майка Ганг пътуват лодки, натоварени с деца, крави, колела, кокосови орехи и багажи от най-разнообразен тип. Поклонниците се потапят в златните води, считани от писанията за святи и пречистващи от всички грехове. И наистина след едно къпане чувах падащите наблизо гръмотевици и почувствах чистотата, без страх от бурята, сгромолясваща се до нас - без капка страх от смъртта, ако загина в чистота.


Следват обиколките на Святите Места и храмове, в които са запечатани истории на светци - храмови олтари, декорирани с гирлянди от цветя и плодове и сърца, които носят чистота, смирение и приемане, че всичко принадлежи на Бога и всичко благоприятно, което идва само при теб, е нужно да се използва в служене на Бога. Прост живот с възвишени ценности.




След обиколката отново се завръщам в комплекса, построен по сладката и милостива воля на Шрила Бхактиведанта Прабхупада - духовният учител, донесъл учението на Бог Чайтаня в западните страни по предсказание на самия Чайтаня и по молба на своя духовен учител - Шрила Бхактисиддханта Сарасвати, учителят наричан "лъв", който основал 64 храма и е син на светеца Бхактивинода Тхакур. Зоната е територия на брега на Ганг, близо до джунглите, с красиви градини пълни с лотосови цветя, пъстри магазинчета и стотици щастливи лица. Чистотата, която се носи от монасите брахмачари дали обет за целебат, духовните учители и санниаси, чиито сърца са храм, храмовите киртани и обожание, хармонията в зоната на семейните, изпълнена с детски площадки сред палмите, с алеи, градини и спокойствие за израстващите деца и тяхните родители. Академията за духовно обучение, детското традиционни училища и кухни с безброй невероятно вкусни ястия допълват широката палитра от цветове в Майапур.








Взаимоотношенията на чистота, служене, даване и приемане, в които Богът е поставен в центъра. Да търсиш да виждаш истинската духовна природа в другите и да даваш в грижа, без да очакваш... да чувстваш подкрепата на някой, който вижда истинската ти природа, вижда много повече в теб, отколкото всеки друг би търсил, а самият ти никога и не би открил... и ти дава опора отвъд и въпреки твоите несъвършенства... любов в действие... life as a love in action!


Моят домакин преди две години ме попита, защо не остана тук - ще си продам столичния дом и ще се пренеса в духовния свят... от една страна съжалявам, но от друга знам, че едва ли наистина оценявам колко свято място е Майапур и може би за мен е по-добре да се опитвам да го помня, запечатано в своето сърце и да споделям със света видяното и чутото. И тогава раздялата ще носи още по-силна привързаност...

О, Майапур, запечатан в моето сърце, моля те остани и винаги свети като ярко слънце в моето отдаващо се сърце, когато изпадам в забрава за теб и прости ми... моля те, разкрий ми един прекрасен ден още от твоята невидима красота и дано сърцето ми отново се отвори и почувства твоята красота!

О, Майапур - ти, който си вечен - и си състояние в сърцето и съзнанието, състояние на безкористно служене и любов... нека пъстрият изгрев сред молитвените флагове остане завинаги запечатан в моето сърце!

О, Майапур, нека твоето злато винаги да ми напомня за златния Чайтаня и нека Неговото настроение на Чиста Любов към Бога и безкористно даване да потопи и моето сърце в Златото на Любовта и вечният свят Свят, в който всяка стъпка е танц, а всяка дума - песен...

Майапур, Март 2019




Светите Места на Индия по БНР: Майапур, Джаганнатха Пури, Вриндавана, Джайпур, Ришикеш: vesel-in.blogspot.com/2019/06/blog-post.html

Благотворителна изложба: Светите Места на Индия: Майапур, Джаганнатха Пури, Вриндавана, Джайпур, Ришикеш: vesel-in.blogspot.com/2019/06/blog-post_5.html

Майапур, 2017: https://www.flickr.com/photos/72736039@N07/albums/72157683117086692 

Свещената Индия, 2018: https://www.flickr.com/photos/72736039@N07/albums/72157709268318916

Свещената Индия, 2019: https://www.flickr.com/photos/72736039@N07/albums/72157709268318916 

Няма коментари:

Публикуване на коментар